Alles over tuinafsluitingen: hagen, houten panelen, hekken en draadafsluitingen

Tips, prijzen en aankoopideeën

Wie een tuin heeft, heeft een afsluiting nodig. Een goede tuinafsluiting biedt privacy tegen nieuwsgierige blikken van je buren, beschermt tegen inbrekers én is een decoratieve topper. En vergis je niet, er kan meer dan gewoon een draadje rond je tuin zetten. Op deze pagina lees je tips en vind je koopideeën. Verplicht leesvoer wanneer je eraan denkt binnenkort een afsluiting te plaatsen!

Op zoek naar voorbeelden van tuinafsluitingen? Bekijk de tuinschermen-pagina met mooie foto’s van realisaties van Tuinafsluitingen Ceusters, of bekijk de decoratieve tuinschermen van Special Fences.

Natuurlijke tuinafsluiting

Met een natuurlijke tuinafsluiting bedoelt men gewoon een haag. Groot voordeel is het uitzicht: een natuurlijke tuinafsluiting geeft meestal helemaal geen kunstmatige indruk en past zo perfect bij de meeste tuinen. Geen gevangenishek rond je tuin, wel een haag met door de wind ritselende blaadjes.
Een natuurlijke tuinafsluiting heeft wel ook enkele nadelen:

  • Het duurt een tijdje voor de haag volgroeit is en de nodige privacy biedt. Vergelijk soorten in de tuinwinkel en vraag wanneer de gewenste grootte bereikt wordt.
  • De meeste hagen hebben onderhoud nodig. Dat wil zeggen dat je minimaal één, maar meestal meerdere keren per jaar, tijd moet uittrekken om te snoeien.
  • Sommige planten groeien niet overal. Denk vooraf na over de samenstelling van de bodem, over het aantal uren zonneschijn, etc en vraag informatie in de tuinwinkel.
  • De meeste hagen sluiten niet volledig af. Kleine dieren lopen vrij in en uit je tuin en ook nieuwsgierige blikken van je buren houd je niet buiten.

Houten tuinafsluiting

Tuinafsluiting houtHouten tuinafsluitingen bestaan in verschillende types. Denk aan hoge houten panelen, of aan lage horizontale liggers. Het eerste type biedt veel privacy, terwijl het tweede type visueel aantrekkelijk is. Vaak worden de twee types gecombineerd: onderaan een gesloten deel en bovenaan horizontale liggers.
Waarom kiezen voor houten panelen? De plaatsing is relatief eenvoudig. Wie een beperkt budget heeft komt in doe-het-zelf-zaken aan zijn trekken, hoewel de kostprijs voor duurzame modellen sterk kan oplopen.
Dat brengt ons meteen bij het meest negatieve punt: de duurzaamheid. Het hout krijgt het hard te verduren door het soms gure weer in onze contreien. Regelmatig behandelen is aangewezen, maar na verloop van tijd moet u de tuinafsluiting vernieuwen.

Tuinafsluiting uit kunststof

Meer en meer worden ook kunststoffen varianten verkocht. Deze zijn vaak decoratief even interessant maar vragen veel minder onderhoud en gaan langer mee. Vaak zijn ze ook gemakkelijker te plaatsen dan de houten varianten.

Draadafsluiting

Een draadafsluiting is erg populair, vooral omdat draad plaatsen zo snel gaat. Je rolt de draad af en bevestigt deze op de steunpalen, en zo sluit je in geen tijd een groot stuk van je tuin af. Hieronder nog enkele andere voordelen:

  • Je kan klimplanten laten groeien tussen het hekwerk. Zo beveilig je meteen je tuin, en geniet je na enkele jaren van volledige privacy.
  • Een draadafsluiting is een relatief goedkope oplossing.
  • Het draadraster heeft weinig of geen onderhoud nodig.
  • De fabrikanten van draadafsluiting, denk aan Betafence of Bekaert, verkopen ook bijpassende tuinhekken die naadloos passen bij je nieuwe tuinafsluiting.
  • Je kan onderaan betonplaten plaatsen. Het vuil van je buren komt zo niet in jouw tuin terecht. Tegelijk houdt zo’n betonplaat ook kiezeltjes tegen en zorgt het ervoor dat je hondje niet kan wegglippen!

Wanneer je een plant als klimop laat groeien op de draad, dan vangt de afsluiting na verloop van tijd veel meer wind, waardoor ze kan breken of instabiel wordt. Het is dus belangrijk bij de plaatsing hiermee al rekening te houden, en dan te kiezen voor bovenbuizen.

Tuinhek

Naast bovenstaande afsluitingen bestaan ook nog de traditionele tuinhekken, dat wil zeggen vaste installaties (geen panelen) met verticale spijlen of horizontale liggers. Deze zijn verkrijgbaar in alle vormen en maten.

Tuinafsluiting prijzen

De prijzen voor een tuinafsluiting variëren. Maar hieronder vind je toch enkele richtprijzen:

  • Draad met bovenbuis, geplaatst: per meter +- 30 euro. Deze prijs wordt hoger als er onderaan een betonplaat moet komen.

Voorbeelden van tuinafsluitingen

Omdat de mogelijkheden zo groot zijn, is het een goed idee vooraleer je naar de tuinwinkel of specialist stapt, ideeën te sprokkelen. Een lijstje met interessante websites:

Welke afsluiting heb jij? Heb je een tip om geld te besparen? Reageer hieronder op dit artikel!

In de kijker

Hoe werkt Facebook? In 4 stapjes de essentie!

Een Facebookprofiel maken en beheren. Moeilijk? Nee, helemaal niet.  In de allersimpelste vorm werkt Facebook zo: Je maakt een profiel aan op … >>

investeren in whiskey

Investeren in whiskey

Dat whiskey erg lekker is, dat is niets nieuws. Maar, meer en meer wordt whiskey ook interessant als belegging. Sinds de economische crisis komen de … >>

spreekangst overwinnen

Spreekangst overwinnen: tips en mogelijkheden

Héél veel mensen zijn zenuwachtig wanneer ze in het openbaar moeten spreken voor een groot publiek. Een toespraak geven en dan de stress voelen … >>

wat is pinterest

Wat is Pinterest?

Pinterest is een social bookmarking website. Bookmarking wil zeggen "als favoriet instellen". Zulke bookmarking websites zijn niets nieuws. Wel … >>

Zalando online shop voor België

De Duitse online schoenwinkel Zalando is de laatste tijd ook in België aan een enorme opmars bezig. Met meer dan 800 merken is het aanbod enorm groot. … >>

Torfs schoenen online shop

De bekendste offline winkelketen voor schoenen Torfs gaat de strijd aan met de online schoenen shops. Op www.torfs.be vind je meer dan 240 merken. … >>

Omada schoenen online

Omada is een keten met fysieke winkels in Nederland, maar in België verkoopt Omada online schoenen. Je vindt hier alle bekende merken voor schoenen. … >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>