Youtube

Wat is YouTube?

YouTube is een website waarop gebruikers video’s plaatsen en waarop iedereen filmpjes kan bekijken. Wie een zelf gemaakte video wil plaatsen op YouTube moet zich eerst registreren (dat is gratis); wie gewoon video wil bekijken online moet zich niet registreren.
De video’s worden online gestreamd. Deze online streaming wil zeggen dat je de video’s meteen kan bekijken, je moet ze dus niet eerst downloaden. Een video wordt volledig gedownloadt terwijl je al naar het begin van het filmpje aan het kijken bent.

Welke filmpjes en video’s kan je bekijken op YouTube?

Op YouTube vind je héél véél filmpjes. YouTube bevat zowel zelfgemaakte video’s als opnames van films en TV-programma’s. Je merkt dat de inhoud bijzonder divers is: zelfgemaakte onzin door 10-jarige kinderen, een toespraak van Yves Leterme, fragmenten van Belgische, Nederlandse of internationale TV-programma’s, je vindt het er allemaal.
Ook erg handig zijn de zogenaamde tutorials op YouTube. Tutorials zijn korte demonstraties. Zo kan je bijvoorbeeld in plaats van in een kookboek op te zoeken hoe je een bepaald gerecht moet maken, op YouTube op zoek gaan naar beelden van iemand die het recept ook effectief uitprobeert. Erg handig is dat!

Hoe kan je goed zoeken op YouTube?

Zoeken op YouTube is moeilijker dan zoeken in Google. De beelden kunnen immers niet worden geïndexeerd door zoekmachines. Wie een filmpje op YouTube zet, moet daarom een aantal kernwoorden (tags) meegeven. Wie dan in YouTube zoekt, vindt video’s terug op basis van die kernwoorden.
Het is daarom belangrijk om wanneer je zoekt proberen te bedenken welke zoekwoorden aan een filmpje zouden meegegeven zijn. Wanneer je bijvoorbeeld “funny movie” ingeeft zal je veel meer resultaten krijgen dan wanneer je “grappig filmpje” opzoekt. Er zijn immers wereldwijd veel meer Engelstalige YouTubegebruikers.

Kanalen

Je kan gewoon filmpjes opzoeken in YouTube, of je kan alle video’s bekijken in een zogenaamd kanaal. Een kanaal is niets anders dan het profiel van een individuele YouTubegebruiker. Op de kanaalpagina zie je alle video’s die door die persoon online zijn geplaatst, zijn favoriete video’s, zijn persoonsgegevens en alle andere informatie die die persoon kwijt wil.
Grote bedrijven of instellingen hebben vaak een eigen kanaal waarop ze hun filmpjes publiceren. Zo zijn er een aantal universiteiten die op YouTube filmpjes van colleges en lessen plaatsen.

Afspeellijsten

In YouTube kan je ook een afspeellijst of playlist maken. Een playlist is een reeks YouTube-filmpjes die automatisch achter elkaar worden afgespeeld. Waarom is dit handig? Wanneer je bijvoorbeeld een TV-programma wil bekijken, dan wordt het volledige programma vaak verdeeld in enkele filmpjes (bijv. Top Gear 1/3, Top Gear 2/3 en Top Gear 3/3). YouTube laat gewone gebruikers namelijk niet toe lange filmpjes te uploaden. Wanneer je de filmpjes vervolgens in een nieuwe afspeellijst plaatst (je zou die bijvoorbeeld Top Gear kunnen noemen) en de lijst afspeelt, dan kan je gewoon in je zetel blijven zitten en hoef je niet na elk klein filmpje het volgende deel aan te klikken.Playlists in YouTube bieden echt veel mogelijkheden. Zo zou je een playlist kunnen samenstellen met je favoriete muziek en die vervolgens automatisch afspelen terwijl jij je amuseert op je eigen feestje!

Alternatieven

YouTube is niet de enige site waarop gebruikers gratis online streaming video kunnen aanbieden en bekijken. Er bestaan een heel aantal interessante alternatieven voor YouTube. Een kleine greep uit alle YouTube alternatieven:

  • GarageTV: dit is de online streaming video website van Telenet
  • Dailymotion: dit is een Franse website die sterk lijkt op YouTube. Beide sites werden ongeveer gelijktijdig gelanceerd.
  • Google Video: eigenlijk is dit geen echte concurrent. Google is immers ook de eigenaar van Youtube. Op Google Video kan je op dit moment echter toch apart video’s uploaden. Je vindt er wél ook alle YouTube video’s terug.
Youtube, 7.5 out of 10 based on 2 ratings

In de kijker

Hoe werkt Facebook? In 4 stapjes de essentie!

Een Facebookprofiel maken en beheren. Moeilijk? Nee, helemaal niet.  In de allersimpelste vorm werkt Facebook zo: Je maakt een profiel aan op … >>

investeren in whiskey

Investeren in whiskey

Dat whiskey erg lekker is, dat is niets nieuws. Maar, meer en meer wordt whiskey ook interessant als belegging. Sinds de economische crisis komen de … >>

spreekangst overwinnen

Spreekangst overwinnen: tips en mogelijkheden

Héél veel mensen zijn zenuwachtig wanneer ze in het openbaar moeten spreken voor een groot publiek. Een toespraak geven en dan de stress voelen … >>

wat is pinterest

Wat is Pinterest?

Pinterest is een social bookmarking website. Bookmarking wil zeggen "als favoriet instellen". Zulke bookmarking websites zijn niets nieuws. Wel … >>

Zalando online shop voor België

De Duitse online schoenwinkel Zalando is de laatste tijd ook in België aan een enorme opmars bezig. Met meer dan 800 merken is het aanbod enorm groot. … >>

Torfs schoenen online shop

De bekendste offline winkelketen voor schoenen Torfs gaat de strijd aan met de online schoenen shops. Op www.torfs.be vind je meer dan 240 merken. … >>

Omada schoenen online

Omada is een keten met fysieke winkels in Nederland, maar in België verkoopt Omada online schoenen. Je vindt hier alle bekende merken voor schoenen. … >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *